2013. júl. 1.

Jó előre gondoljon a jövőjére! / Think about your future well in advance!


Gerber Pál ezt mondta a megnyitón:

Örömmel látom…

Örömmel látom Baglyas Erika munkáját itt, ezen a kihalt, sötét, poros, elhagyott, és néma helyen.
Itt, ahol ember nem jár, ahol kiapad, megáll az élet. Ahol a nevetés hallucináció, a jókedv csak illúzió. A jókedv csak illúzió. A jókedv csak illúzió. 


Ahol a „szomorúság óceánja” a vidámság képét ölti, mintha minden rendben lenne. Mintha minden rendben lenne. Mintha minden rendben lenne.
Itt, ahol a dzsungel méterről-méterre, feltartóztathatatlanul hódítva foglal el minden teret, ahol csak nehezen, az utunkat álló liánokkal küzdve haladhatunk, amennyiben haladni akarunk ezen a területen.

Itt, ahol a barbárság nyers, elemi viszonyai működnek körülöttünk, ahol nélkülöznünk kell a dizájn életminőséget felemelő jelenlétét. Életminőséget felemelő jelenlétét. Életminőséget felemelő jelenlétét.
Ezt látva bizonytalanul fogalmazódik meg a kérdés: Azért nem kéne valamit a civilizációnak és a kultúrának is megtartani?


Itt veti fel Baglyas Erika az együttérzést és az együttműködést. Itt, ahol a bevásárlószatyrok nem tudnak találkozni. Itt, a „Mindenki Mindenki Ellen” projektjében.
Értékelem, ahogy ezen a pontján a világnak a lehetetlenre apellál. Szeretem, ahogy reméli és felteszi, hogy túl tudunk lépni fogyasztói meghatározottságunkon, fel tudunk pillantani egy másik horizont felé, vagy le tudunk nézni a szatyor aljáig.



Javaslom ezt a munkát a két sarkponton is felállítani, hogy hirdessék az ember különösségét a sötétségnek, a hidegnek, a jégnek és a pingvineknek. A pingvineknek. A pingvineknek.
És ezt a munkát minden dzsungel közepén is javaslom felállítani. Ott a majmoknak. A majmoknak. A majmoknak.
Tudható, egy ilyen munka a megoldás szempontjából jelképes, de be kell látnom, hogy éppen jelképességében van messzire szóló ereje. Baglyas Erika munkáját olyan kor szereplőiként nézzük örömmel, amely csordultig telt mindazzal, ami lényegtelen és kompromisszum.



A sötétségben ez a tárgy itt világít. A való világgal szemben a való világot képviseli, és léket üt a „Mindenki Mindenki Ellen” programján. Ez itt egy „Összetartás termelőszövetkezet”. Örökbecsű, tartósítószer nélküli. Nézünk lefelé. A bevásárlószatyor alján egy szívet találtunk. Hölgyeim és Uraim, fogjanak meg: Az ember mégis erkölcsi lény?!
           
Végül egy üzenetet kell átadnom. A Gerber azt üzeni: Erika szeretlek!

Gerber Pál

Budapest, MOM Park, Park Galéria, 2013. 06. 26.


Köszönöm a Molnár Ani Galériának - Molnár Aninak, Zombori Mónikának, Szegedi-Maszák Zsuzsinak - a pontos, korrekt, megbízható együttműködést, a figyelmet és bizalmat / Bozsik Róbertnek a hatékony együttműködést a MOM Park részéről / Gerencsér Győzőnek és Juhász Gábornak pedig a maximalizmust, türelmet, odafigyelést és a munka szeretetét. 

MOM Park / Park Galéria ajánlója

fotó: Szvoboda Péter
fotó: Mykolas Vaitiekunas
fotó: Madácsy István / Baglyas Erika
fotó: Szvoboda Péter

fotó: Szvoboda Péter
 
fotó: Szvoboda Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése